C02-kalkulator i Millum
I efteråret 2020 lancerede Millum sin egen CO2-kalkulator. Denne beregner klimaaftrykket i en menu, per portion. På denne måde kan kokke i storkøkkener beregne aftrykket af maden, de serverer.
Ønske om CO2-kalkulator fra foodservicebranchen
De seneste år har Millum oplevet et stadig større ønske fra vores kunder om at kunne dokumentere ”fodaftrykket” af de menuer og retter, de laver. Kantinekæder, hoteller og restauranter har alle brug for at kunne spore deres CO2-aftryk.
Derfor har vi udviklet en CO2-kalkulator, som giver kokkene en oversigt over klimaaftrykket af maden, de serverer. Denne er tilgængelig via Menybank, et modul i indkøbssystemet Millum Procurement.
Det er en efterspurgt funktion, vi har udviklet. Vi oplever, at dokumentation af CO2-aftryk er noget, som er vigtigt for både eksisterende og potentielle kunder. Når branchen har et så tydeligt behov for sådan et værktøj, er det vigtigt, at vi følger op hurtigt. Daglig lederBjørn Anskau
Hvordan beregnes klimaaftrykket af mad?
Alle værdier i kalkulatoren angives i en måleenhed fastsat af UNCFF og EU-kommissionen. Denne konverterer effekterne af forskellige gasser til den tilsvarende mængde CO2, det kræver at lave samme drivhuseffekt. Ved at konvertere dataene til én fælles måleenhed kan man for eksempel sammenligne klimaaftrykket fra en vegetarisk burger med en burger af oksekød.
Millum samarbejder med både Klimato og RISE (Research Institutes of Sweden), Sveriges forskningsinstitutter og innovationspartner, for at indsamle klimadata til CO2-kalkulatoren. Dette giver kunderne et bredere udvalg af kildetyper at vælge imellem.
Klimato har egne klimamærker, mens RISE bruger en niveauskala med niveauerne grønt, gult, orange og rødt, og vises som et bladikon - fra bedst til værst for miljøet. Vi benytter også RISEs produktdatabase til beregning både i Norge og Sverige, hvilket giver en større andel færdig beregnede produkter at vælge imellem end tidligere.
Vi håber, at systemet baseret på farvegraduering vil være en god løsning for brugerne. For os handler det om at kunne formidle, hvilket klimaaftryk hver ret har på en enkel måde. På den måde kan vi tydeliggøre, hvad ”grønnere” valg i retten kan betyde.Bjørn Anskau
Det vil sige, at hvis en kok erstatter kød med en vegetarisk proteinkilde i en opskrift, enten helt eller delvis, kan vedkommende straks se, hvilken effekt det vil have, idet farven på bladikonet ændrer sig. Det samme gælder, hvis man reducerer mængden af en givet ingrediens.
Fuld kontrol over funktionaliteten
Da vi har udviklet kalkulatoren in-house, har vi fuld kontrol over den aktuelle funktionalitet og hvad der kan udvikles i de næste faser. Primært behandler kalkulatoren livscyklussen fra produktion af en vare til den færdige ret.
Jeg er stolt over, at vi har udviklet beregningsløsningen med egne udviklingsressourcer. Det giver os en meget større frihed og kontrol over modulet. Takket være gode samarbejdspartnere kan vi være sikre på, at dataene har høj præcision.Bjørn Anskau