Gå til hovedindhold

Grøn kantine nomineret til Madprisen

Millum er stolt sponsor af Madprisen for femte år i træk. Endnu en gang vil vi understrege, at store køkkener har stor indflydelse på miljøet, og at vi skal heppe på dem, der er bedst til dette.

Af: Sofie Vatle 02.05.2024 12:42

FIlip Cieslik-Sodexo1.png

Filip Cieslik er en af dem. Sodexo-kantinen i Tromsø, med Filip som kantineleder, er en af de nominerede i kategorien Årets storkøkken.

Vi har snakket med Filip om hans tanker om Madprisen og at drive en grøn kantine.

Det er en ære at være nomineret til denne pris, og jeg er så glad. Det er som en drøm, der går i opfyldelse!

Filip Cieslik

Kantineleder

På spørgsmålet om hvilke bæredygtige tiltag de gør i kantinen, nævner Filip blandt andet Sodexos bæredygtighedsmål som en vigtig del.

Jeg følger Sodexos mål om ikke at have mere end 30 g madspild pr. gæst. Det lille madspild, der er tilbage, laver vi kompost af og giver til de ansatte på kontoret. Derudover dyrker jeg mine egne urter og bruger økologisk og lokalt produceret mad, herunder fisk og skaldyr.

Filip Cieslik

Filip har stort fokus på CO2 og beregner klimaaftryk for alle sine retter. Det sidste år har han haft et CO2-aftryk på cirka 0,5 kg pr. ret, mens et gennemsnitligt måltid i Norge ligger på 1,7 kg. Kantinen har også samarbejdet med Grøn Fremtid de sidste to år, hvilket betyder, at de skal servere plantebaseret mad to gange om ugen og altid have et vegetarisk alternativ til gæsterne.

Sodexo er en af kantinekæderne, der bruger Millum som deres indkøbssystem gennem samarbejdet med medlemsorganisationen Nores, og derfor er Millum ekstra stolte over denne nominering. Millum arbejder for at hjælpe branchen med at nå deres bæredygtighedsmål, og i systemet findes også funktioner til CO2-beregning samt en app til registrering af madspild.

Filip fortæller, at han bruger systemet både til daglige opgaver og som inspiration.

Jeg bruger Millum til bestilling og vareoptælling samt til at få nye idéer ved at finde produkter i varekataloget, som jeg kan bruge i mine retter. Millum hjælper mig med at finde bæredygtig mad på en nemmere måde.

Filip Cieslik

Kantinelederen fortæller desuden, at responsen fra gæsterne har været lidt varieret, men mest positiv, siden de begyndte med en grønnere profil i kantinen.

Nogle gæster har været lidt skeptiske, men andre har været meget entusiastiske. Alt i alt har vi fået gode tilbagemeldinger fra de fleste.

Filip Cieslik

Både Millum og Filip håber, at Madprisen kan inspirere andre kokke til at drive mere bæredygtigt. Udover de værktøjer og tiltag, der er blevet nævnt, tror Filip, at meget handler om vilje og kreativitet.

Det er lettere end du tror. Jeg ved, at det kan virke skræmmende, men det kræver ikke meget forskning at finde uendeligt med inspiration til bæredygtig og grøn mad på internettet. Hvis du kombinerer dette med dine kokkefærdigheder, vil du lave fantastisk mad med nye opskrifter!

Filip Cieslik