Gå til hovedindhold

Hvordan kan vi begrænse madspildet?

Hvordan kan vi i praksis begrænse spild og arbejde mere bæredygtigt? Det er et af vores ”Millum dollar questions” – et spørgsmål, som vi ofte støder på, og som vi har en effektiv løsning på. Spørgsmålet viser heldigvis et ønske blandt skandinaviske virksomheder om at køre deres virksomhed på en måde, der værner om miljøet, men også at mange fortsat er for ustrukturerede, når det kommer til indkøb og lagerbeholdning – både for deres egen og miljøets skyld.

Af: Mathilde Jelen Danielsen 22.05.2019 09:24

matbilde

Madspild – et velkendt problem

Det er noget, de fleste kan genkende, også fra deres private husholdning. Du får ikke brugt alt det, du har købt ind, eller du får ikke anvendt varerne i den udstrækning, du havde tænkt dig. Resultatet viser sig i skraldespanden. Det var også tilfældet for Hotel Continental i Oslo.  

stig-drageide.png
Foto: Helge Hansen

Der var en del mad, der endte i affaldsbeholderen, både fra madproduktionen og fra gæsternes tallerkener. Derfor følte vi, at vi måtte gøre en indsats, og løsningen blev en kombination af fokus på indkøb via Millum Procurement og medlemskab i ”Kutt Matsvinn 2020. Nu er det lykkedes os at reducere madspildet fra 135 gram per gæst til 100 gram per gæst, hvilket svarer til 35 kg for 1000 gæster. Det handler om at træffe tydelige valg og blandt andet anvende Millums Menubank på en fordelagtig og smart måde.

Stig Drageide

Køkkenchef på restaurant Teatercaféen, Hotel Continental

Aktiv brug af indkøbshistorik

Samarbejdet mellem indkøbsorganisationen Nores og Millum går så langt tilbage som til 2005, og aftalen giver Nores medlemmer adgang til Nores indkøbsportal. Noresmedlemmet Hotel Continental kontaktede Millum for at få styr på, hvordan indkøbsværktøjet kunne hjælpe dem, og Bjørn Anskau, Millums CEO, kunne hurtigt se det udbytte, som Hotel Continental ville kunne få med hovedproduktet Millum Procurement.

Dette er en indkøbsportal, hvor du kan samle alle informationer om alle indkøb, som du foretager hos dine aftaleleverandører, og på den måde får du det overblik og den kontrol, du har brug for. Du kan aktivt anvende din egen indkøbshistorik for at foretage et mere præcist afvejet indkøb og også lave faste indkøbslister baseret på mængden af ingredienser, som du ved bruges til en bestemt ret. Du kan også lettere beregne, hvornår du skal foretage nye indkøb, og dermed få mere kontrol over varelageret.

Bjørn Anskau

CEO Millum

Detaljeret beregning af hver ingrediens

Hotel Continental begyndte at bruge Millum Procurement, der hos Nores hedder «Buy at Nores», og det har de ikke har fortrudt et øjeblik. Det mest værdifulde for os er først og fremmest muligheden for i detaljer at beregne mængden af ingredienser, der skal bruges til forskellige opskrifter og menuer. Dette er et modul, der kaldes Menubank.      

Menubank er et vældig godt værktøj. Vi kan lægge en hvilken som helst opskrift op med ingredienser fra vores leverandører og angive, hvor mange portioner der skal laves, få en oversigt over allergener og derudfra en beregning og en indkøbsliste. Det betyder, at vi får et betydeligt mere præcist indkøb til hver enkelt ret. Alt i alt indebærer det en ganske stor reduktion af madspildet og medfører mange store udgiftsbesparelser. Når jeg anvender beregningerne, ved jeg, hvad alle retter koster, og jeg kan let fastsætte en passende salgspris.

Stig Drageide

Menubank giver desuden et overblik over alle allergener, næringsindhold og opskriftens kostpris – per portion – og muligheden for at fastsætte en passende salgspris.

Det er selve grunden til, at vi anvender Menubank og udfører beregninger på alle vores retter.

Stig Drageide